8 червня у Домі української культури в Житомирі презентували книгу "Лемківський медяник", в якій ідеться про пряник, який випікали лемки починаючи з ХVI століття – рецепт печива з часом був втрачений, але житомирянин Ярослав Теплий спробував його відновити. Про це Суспільному розповів сам Ярослав Теплий. Щоб відновити рецепт пряника, він працював у архівах, спілкувався з літніми людьми лемківського походження, читав книжки з кулінарії та більше дізнавався про традиції свого народу й лемківської культури. "Я хотів ще раз довести те, що Україна існує не лише у державних межах, а й за межами кордонів, – каже Ярослав Теплий. – Ці землі і сьогодні зберігають українські традиції, українську мову, плекають звичаї, характерні для наших предків". Разом з Ярославом Теплим над книгою "Лемківський медяник" працювала його дружина Валентина, яка випікала пряники за відновленим рецептом. Жінка каже: аби вони вийшли смачними, потрібно використовувати житнє та пшеничне борошно, різноманітні прянощі і тісто спеціальної рецептури. "Тісто робимо завчасно, – говорить Валентина Тепла. – Починаємо з виготовлення карамельно-вершкової маси, замісу, а далі воно має в холоді визріти. Тоді вийде пряник – лемківський смаколик". Під час презентації книги Ярослав і Валентина Теплі організували виставку медяників та пряничних дощок. Нагадаємо, що лемки – етнографічна група українців, яка походить або живе на території України, Польщі та Словаччини. Автор: Леонід Харшан Оператор: Ігор Грач

У Житомирі в Домі української культури презентували книгу

Джерело