За один день на Рівненщині мешканці багатоповерхівок ледве не загинули через те, що залишили на вогні плити їжу. У обох випадках рятувальники встигли дістатись до помешкань вчасно та врятувати людей. Суспільне розпитало в ДСНС, як часто і чому таке стається та які причини й наслідки можуть бути. Два випадки як приклад 11 червня у Костополі в п'ятиповерхівці бійці ДСНС врятували 74-річну жінку. Вона забула зняти із плити їжу. Дістались до неї через вікно, квартира на той час була вся в диму. Пенсіонерку винесли на свіже повітря й передали медикам. За кілька годин потому рятувальники отримали виклик про задимлення квартири у Вараші. Там уже бійці ДСНС зайшли в квартиру, відчинивши двері спецінструментом. Всередині спав чоловік, а на електроплиті підгоряла їжа. Чоловіка, від якого, за інформацією ДСНС, був різкий запах алкоголю, вивели з задимленої квартири й передали медикам (головне фото до матеріалу). Як часто й чому таке стається Випадки підгоряння їжі в області трапляються часто, іноді – до десятка разів на місяць, – розповів Суспільному речник Служби порятунку області Дмитро Мельник. "В переважній більшості це стається із людьми напідпитку, приблизно 80%. Ще 20% - із літніми людьми, іноді буває, що і молоді люди просто люди забувають, от щось поставили на плиту, вийшли і забули", – каже речник. Такі інциденти стаються переважно у містах – в багатоповерхівках. "Складно пригадати, щоб такий випадок був у селах. Можливо, це пов'язано із тим, що у селах приватні будинки і сусіди так не відчувають запаху горілого. А у багатоповерхівках люди ж живуть на одній сходовій клітині і відчувають це, тому й викликають рятувальників", – зазначає Мельник. Один із випадків у Рівному чотири роки тому Чим небезпечна їжа на плиті + сон Залишена на плиті їжа на тривалий час рідко призводить до пожеж, каже речник рятувальників. Однак, це не зменшує ризику загинути для того, хто в цей час спить у квартирі. "Найчастіший і небезпечний наслідок – це отруєння продуктами горіння: людина заснула, їжа вибігла або випаровується, виділяються небезпечні речовини і якщо людину не розбудити – вона ніколи вже й не прокинеться. У нас бували випадки, коли рятувальники заходили у квартиру, вщент заповнену димом і встигали розбудити людину, яка мирно собі спала. Ще один випадок з Рівного - вигляд квартири з підгорілою їжею зсередини В рідких випадках залишена на плиті їжа може призвести навіть і до вибуху. "Може бути таке, що їжа витікає та гасить вогонь, а газ продовжує йти. Відповідно, коли його концентрація стає висока – навіть при увімкненому світлі чи запальничці може статись вибух. Але все залежить від концентрації суміші газу", – пояснює Дмитро Мельник. У Рівному від накопичення газу вибух траплявся, це було близько десяти років тому у багатоповерхівці в районі автовокзалу. "Тоді люди просто забули вимкнути газ, а коли повернулись і увімкнули світло – стався вибух, повибивало шибки. Там була концентрація серйозна. Тоді ніхто не загинув, але люди отримали опіки", – додає речник рятувальників. Як потрапляють у квартиру до того, хто спить Речник рятувальників пояснює: після виклику на такі випадки у містах пожежники прибувають швидко та уже на місці вирішують, яким чином потрапити в оселю. "Ми стараємось діяти обережно, щоб завдати меншої матеріальної шкоди: якщо у людини відкрита хвіртка – ми заліземо через вікно, як це було в Костополі. Якщо ж вікна зачинені – тоді не залишається вибору і ми мусимо відчиняти двері спецінструментом, як у Вараші", – каже Мельник. Найчастіше, аби відкрити замкнені двері, бійці ДСНС використовують Лом Геллігана – це спецінструмент для штурму перепони, його між собою рятувальники називають "хуліган". Відеоінструкція, як працює Лом Геллігана "Це дуже ефективний інструмент. Американські пожежники його використовують часто, українські також взяли його собі на озброєння", – додає Дмитро Мельник. Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber Долучайтесь до нас в Instagram

За день на Рівненщині двоє людей ледь не загинули через їжу на плиті. Чому так стається

Джерело