Її почали вирощувати ще за часів Римської імперії. Вона багата на вітаміни та має гострий пряний смак. Рукола - щороку стає дедалі популярнішою. І якщо раніше можна було купити хіба імпортну продукцію, то нині ці рослини фермери масово вирощують і в Україні.
Чи прибутковий цей бізнес? Скільки коштує рукола на базарах? Та як приготувати з неї морозиво, йдеться у сюжеті ТСН.
Ціна на руколу на ринках України
Руколу на продаж вирощує Остап Строкань із Київщини перший рік. На власному городі - поміж інших салатів. Говорить, має близько 100 кущів. Один врожай уже зібрав та продав знайомому ресторатору за 150 грн/кг.
Хоч багато грошей на руколі поки не заробив, Остап уже подумує, чи не збудувати теплицю. Щоб бізнес - розширити.
Інший фермер зі стажем Вадим Сохацький руколою займається років зо 10. Говорить, що близько 10 укосів зібрали вже цього року. Його рукола вартує близько 80 грн/кг і в пучках близько 100 гривень.
Але навіть за такою ціною, скаржиться, продати не так просто. Мовляв, супермаркети охочіше закуповують руколу, зокрема, з Італії. Тож майже третину вирощеного довелося утилізувати. А площі для посадки - зменшити урази.
Пані Валентина - продавчиня на сумському ринку приводить до тями залишки руколи. Говорить, що майже всю продала ще вранці. Руколу вирощує неподалік Сум в теплиці. Продає пучечками - по 10 гривень. Каже нині вона трохи здорожчала. Бо перший посів майже відійшов, а другий ще не піднявся.
"Неділю назад була 60-70 грн кілограм, зараз – 100 грн кілограм. Ну я думаю ціна буде стабільна десь із місяць. А тоді може піднятися", - говорить продавчиня.
Рукола з інших регіонів – удвічі дорожча. За вирощену в Харківських теплицях просять – по 20 гривень за 100 грамів. Продавці запевняють – це не дорого. За словами продавців, взимку вона була 400 гривень за кілограм. Потім 300 зараз 200. Втім, якщо походити та добре пошукати - можна знайти й пучечки і по 5 гривень. Найбільше руколи беруть - на салати.
Що можна приготувати із руколи
Шеф-кухар Із Луцька Ілля у фользі запікає картоплю. Готуватиме – італійські ньоки з руколою - це щось на кшталт українських галушок. Картопляне тісто з подрібненою руколою розкатує і нарізає невеличкими шматками. Соус готує з оливкової олії, пармезану, часнику, горіхів, і, звісно, руколи. Варяться такі ньоки-галушки дві хвилили. Не більше.
Та не лише галушки можна приготувати із руколи. Десерт, а саме морозиво, теж можна. У склянку шеф-кухар закидає авокадо, глюкозу, мед, фісташки, заморожений банан і руколу. І ставить в холодильник. Задеякий час десерт готовий.
Нагадаємо, що
Джерело