Консервування може бути мистецтвом, переконує пані Лариса з Мелітополя. У неї закрутки з патріотичною символікою. На створення однієї такої баночки витрачає цілий день.
"Дуже довго. Чотири літрових банки робила, від моменту як почала різати і до моменту, як закрутила кришку пройшло 9 годин", - розповідає учасниця фестивалю з Мелітополя Лариса Хлебньова.
Фестиваль домашньої консервації у Запоріжжі вже всьоме. Цьогоріч тут зібралося близько сотні виробників із різних куточків України. Роман із Тернополя привіз мармуляди. Це мед і варення за досить незвичними рецептами.
"Рецепти, яких не знайдете ніде, тільки в нас, адже ми виготовляємо ківі з цукатами й коньяком, аґрус фарширований волоським горіх і цитриною. Груша з мигдалем, цього року наша новинка – варення з румбамбару, ревінь!", - демонструє учасник фестивалю з Тернополя Роман Навроцький
Ціни, запевняє виробник, для поціновувачів домашніх смаколиків – приємні.
"Авторська консервація від 70-т гривень до 100 гривень, мед від 40 гривень до 250-т гривень", - каже чоловік.
Вже характерна візитівка фестивалю – домашні сири від пані Наталі. Вона - колишня волонтерка, займається сироварінням кілька років.
"Все з коров’ячого молока, все зроблене вручну, є з травами, є маринований, є для гриля, та із пліснявою, на будь-який смак", - переконує Наталя Красота.
Поряд теж Наталя, але вже з крафтовою ковбасою. Тут навіть від самих назв уже хочеться скуштувати.
"Якщо взяти мою нарізочку із асортименту авторських ковбас. Ви тут побачите з чорносливом свинячу, з пармезаном, крафтовим сиром, правдива – це з майоранчиком, спеціями, перчиком, з зеленими томатами куряча, білі гриби, груша", - розповідає Наталя Мотрич.
Окрім популяризації домашньої та фермерської продукції, на фестивалі ще й збирали консервацію для військових шпиталів та армійських підрозділів на Сході.
Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запоріжжя, "5 канал".
Джерело